R.E.M.

Chuck Prophet - Groeten uit Dystopia

Chuck Prophet lijkt voor eeuwig veroordeeld tot de kleinere zalen, al blijkt er wel voldoende animo voor zijn ‘verknipte soul-country-rock’ om er een duurzame carrière op na te kunnen houden. “Na dertig jaar kun je dan toch moeilijk van een gebrek aan succes spreken. En in alle bescheidenheid: van mijn lichting doen er maar bitter weinig mij dit na.”

The National - Beter falen dan niet proberen

“Best wel vervelend eigenlijk dat de inspiratie gelijk weer opspeelde toen we na twintig maanden eindelijk waren uitgetourd,” zegt Matt Berninger, de zanger van de onwaarschijnlijk succesvolle artrockband The National zonder een greintje spijt in zijn stem. “We hadden onszelf minimaal een jaar vrijaf gegund, maar daar bleef uiteindelijk bitter weinig van over.”

Koud

Nee, ik zal het moment niet licht vergeten. Voor we om klokslag tien uur zouden beginnen, wilde ze me eerst even iets nieuws laten horen. “Dit vind ik nou goed,” zei ze, terwijl ze de volumeknop naar rechts draaide – en daar knalde 'Smells Like Teen Spirit' door het flatje twee hoog in Tuindorp.

Son Volt - Sporen van verval

Een pot koffie, drie sinaasappelsap en een mineraalwater gaan er in amper veertig minuten doorheen. Niet dat Jay Farrar geplaagd wordt door een houten kop en een onlesbare nadorst, hij voelt zich gewoon niet op zijn gemak. Zuchtend en steunend, als betrof het een kruisverhoor, perst de voorman van Son Volt er zijn antwoorden uit.

Vlucht

Ze waren rijp voor het gekkengesticht en de afkickkliniek, zegt de gitarist nu een kwart eeuw na dato. Dat hele jaar door hadden ze zich suf getourd, de jongens van R.E.M. – ruim honderddertig optredens, het laatste op oudejaarsavond. Drie slordige drie weken restten er toen nog om repertoire te schrijven voor hun volgende album.

Abonneer op RSS - R.E.M.