Rufus Wainwright

Martha Wainwright - Terug Thuis

"Toen ik me laatst nogal gedeprimeerd voelde, betrapte ik mezelf erop dat ik letterlijk de blues aan het zingen was, iets van Billie Holiday," zegt Martha Wainwright. "Ik vond het zelf een beetje lachwekkend beeld: een vrouw die van verdriet aan het zingen slaat. Maar helpen doet het wel.”

Loudon Wainwright III - Het mannelijk tekort

“Mijn vader houdt in zijn muziek niets achter, wat ik bewonderenswaardig vind, want ik ken geen andere kunstenaar die zo gekweld door het leven gaat als hij,” aldus zoon Rufus. En dochter Martha: “Wat mijn vader niet rechtstreeks tegen iemand kan zeggen, vertelt hij altijd in een liedje, net zoals mijn broer en ik. Zo communiceren wij Wainwrights nu eenmaal.”

Teddy Thompson - Uit zijn schulp

Hij is de zoon van Richard & Linda Thompson, het legendarische koningskoppel van de Britse folkrock, al valt dat aan zijn muziek bepaald niet af te horen. Liefst zes jaar kostte het Teddy Thompson om met een tweede album op de proppen te komen. “Ik word constant heen en weer geslingerd tussen groot zelfvertrouwen en diepe twijfel.”

Joan As Police Woman - Op gevaarlijk terrein

Joan As Police Woman mag dan wel bedoeld zijn als groepsnaam, het is natuurlijk gewoon Joan Wasser zelf. Haar alias ontleende ze aan een populaire tv-serie uit de jaren zeventig. Vriendinnen vermoedden indertijd dat ze op hoofdrolspeelster Angie Dickinson probeerde te lijken, maar los daarvan: “Wil niet ieder meisje later graag bij de politie?”

Ontroering

Blijft de vraag wat het over de muziek zelf zegt wanneer je er tot tranen toe door geroerd wordt? Ik bedoel, zegt het niet vooral iets over jouw sensitiveit van dat moment? Want is het je louter om de herkenbaarheid te doen, dan is de gevoelige snaar al gauw geraakt.

Rufus Wainwright - Groots en meeslepend

Als zoon van de Amerikaanse troubadour Loudon Wainwright III en de Canadese folkartieste Kate McGarrigle was hij voorbestemd om in de voetsporen van zijn ouders te treden. Toch lijkt zijn schaamteloos exuberante muziek in niets op het allesbehalve theatrale werk van zowel zijn vader als moeder, beïnvloed als hij is door musicals, opera’s en missen.

Abonneer op RSS - Rufus Wainwright