Elvis Presley

Gedachtentrein

Dat The Godmother Of Punk ook kan schrijven en hoe, bewijst Patti Smith nu eens te meer met ‘M-Train’, een soort literair logboek van zo’n twee jaar, waarin ergens halverwege Sandy over New York raast. “Een veelheid aan samenballende krachten leek alle herinneringen bijeen te brengen.”

Zondagavond

En weer schrijven we 16 augustus, de sterfdag van Elvis Presley, geboren op 8 januari 1935 te Tupelo, Mississippi. Ik vernam zijn overlijden heet van de naald via de radio, liggend op de gigamatras in haar aquamarijnen studentenkamer, toen die avond nu alweer 38 jaar geleden.

Down South

'Not since Adam has a rib been this famous', luidt de slogan van de Rendezvous in Memphis. Koud drie kwartier later staat de 'party of four' alweer buiten. En, waren ze te doen, die charcoal-broiled pork ribs? Jazeker, ze waren zelfs héél goed te doen. Morgen op bedevaart naar Graceland, besluiten we bij te veel bier.

Bewogen

De niet geheel non-homo-erotische hoesfoto van ‘Songs Of Innocence’ toont twee mannen met ontbloot bovenlijf, de ene, geknield, met zijn armen om het middel van de andere. In de oudere herkennen we de drummer van U2. Maar wie is dan toch die jongere? Zijn zoon, zo leert het inlegvel. En hij luistert naar de naam Elvis.

Cliff Richard - Die tijd van toen

En elke zondag luisteren naar Radio Luxemburg, liggend op de ruwe mat in de huiskamer, een oor tegen het luidsprekertje gedrukt. Het eerste liedje dat je bijbleef: Wooden Heart van Elvis. De eerste foto die je bewaarde, uit de Revue gescheurd: Elvis als cowboy, wijdbeens en met getrokken colt, brutaal de lens inkijkend.

The Prodigal Sons - Recht door zee

En wie dook daar najaar 2011 plotseling op in The Voice Of Holland? Erwin. Erwin Nijhoff. Of Nyhoff, zoals hij het tegenwoordig spelt. Achttien jaar eerder had hij als knuffelgast van Margreet Dolman in één klap nationale bekendheid verworven. Amper twee jaar later bleek het al even abrupt weer afgelopen met de bliksemcarrière van The Prodigal Sons.

Ron Sexsmith - Een stille kracht

Wanneer hij bij de reflectie van zijn lamlendige kop in een etalageruit de blik vol walging afwendt, passeert er toevallig een touringcar met het opschrift 'Nobody you would know'. En bingo, daar had Ron Sexsmith het begin van een liedje over een tweederangsartiest, die verlost wordt uit zijn zelfmedelijden door de gedachte aan zijn wachtende geliefde.

Elvis Presley - Alles is niets

Halverwege de twintig had hij alles bereikt waar hij maar over had kunnen fantaseren. Elvis Presley had niet alleen de populaire muziek veranderd, in zekere zin had hij tegelijk de wereld veranderd. En hij was er zo steenrijk mee geworden dat hij al zijn wensen op slag kon vervullen.

Abonneer op RSS - Elvis Presley